ההיסטוריה מלאה בסיפורים פילגשים של מלכים, נכון? ההרצאה האחרונה שלנו הייתה על נשותיו של הנרי השמיני (בשבת ה- 16 למאי בשעה 19:00 יש לכם הזדמנות לשמוע אותה שוב – תירשמו בבאנר שלנו ותקבלו את כל המידע עליה). על פי ההיסטוריונית קלי הארט בנוסף לשש נשותיו, מתועדות אצל הנרי גם 12 מאהבות שונות. אבל מה קורה כשהמלכה מחליטה לקחת לה מאהב, ועוד יותר מעניין… מה קורה כשהוא רוצה לסרב?
טירת שרבורן החדשה שבנה סר וולטר ריילי הפכה להיות ביתם של משפחת דיגבי שהחזיקה בתואר הרוזנות של בריסטול, ואחד מבני המשפחה הכי מעניינים חייב להיות קנלם דיגבי, אדם שסיפור חייו היה יכול להיות השראה ללפחות טרילוגיה של סרטים, אם לא יותר…
ההתחלה של החיים שלו לא הייתה מעודדת בכלל. הוא נולד ב- 1603 לאבא שהמיר את דתו מפרוטסטנטיות לקתוליות. זו הייתה תקופה מאוד מתוחה מבחינה דתית ופוליטית באנגליה, ואבא שלו ועוד כמה חברים החליטו להפוך אותה לאפילו קצת יותר מתוחה בכך שהם תכננו את פיגוע הטרור הכי גדול בהיסטוריה ולפוצץ של בית הפרלמנט האנגלי, במה שמוכר בהיסטוריה כ- “Gunpowder plot” . אף אחד ממתכנני הפיגוע הזה לא הבין כנראה יותר מדי בפיזיקה וכמות חומר הנפץ שהם הטמינו הייתה יכולה גם להרוס מאות מבנים מסביב לבית הפרלמנט. למרבה המזל של המלך ג’יימס הראשון שהיה אמור לפתוח את הפרלמנט, ושל עוד אלפי אנגלים נוספים, התוכנית הזו נחשפה לילה לפני שהייתה אמורה לצאת לפועל, ואבא של קנלם וחבריו הוצאו להורג (ולנו מאז יש יום חג שנחשב בעצם לחג האנגלי היחיד שיש).
למרות ההתחלה הלא נעימה, קנלם הצליח דווקא להשתלב יפה בחצר המלוכה של ג’יימס הראשון, ולהצטיין בלימודים אוניברסטאיים. החיים שלו נראו מושלמים, ואז הוא פגש את אהבת חייו ונישיה סטנלי, שהייתה מצד אימא שלה קשורה למשפחת פרסי המפורסמת שהגיעה מהטירה של הארי פוטר.
ונישיה הייתה מבוגרת מקנלם בשלוש שנים, וכנראה שהספיקה ליצור לעצמה בלונדון “שם” של הוללת, כי כשאימא של קנלם שמעה על סיפור האהבה הזה, הלב הקתולי שלה התפוצץ, והיא החליטה לעשות הכל כדי לעצור את הטירוף הזה. היא הלכה אל המלך ג’יימס והצליחה לשכנע אותו לשלוח את הבן שלה שהיה אז בסך הכל בן 17 לשליחות דיפלומטית לצרפת על מנת להרחיק אותו “מהנפקנית”. קנלם שבור הלב יצא ליבשת כשברשותו קצוות שיער שהעינקה לו וונישיה על מנת שלא ישכח אותה.

לאימא שלו היו אולי כוונות טובות, אבל היא הכניסה את הבן שלה לצרה גדולה הרבה יותר. בחצר המלכות הצרפתית, קנלם משך את עיניה החמדניות של המלכה מרי דה מדיצ’י שהייתה מבוגרת ממנו בלא פחות מ- 28 שנים, והבן הבכור שלה (המלך העתידי לואי ה-13) היה בן גילו של קנלם. מרי התחילה לחזר אחרי קנלם במרץ, וכמובן שכל גילוי סירוב היה עלול להכניס את קנלם לסכנת מוות. הפיתרון של קנלם היה לזייף את המוות שלו ולברוח לספרד.

למרבה הצער, גם לתוכנית הזו היו השלכות לא פשוטות. כשהחדשות אודות המוות שלו הגיעו לאנגליה, אימא שלו נפלה למשכב, וונישיה ההמומה החליטה שהיא צריכה לחשב מסלול מחדש, והיא התחילה רומן “מתוקשר” עם הרוזן מדורסט. כשהחדשות האלו הגיעו לקנלם, הוא מיד נשבע לשכוח את ונישיה ובאקט של זעם הוא שרף את קצוות השיער שלה שהוא לקח איתו לכל מקום.
כשקנלם הגיע לבסוף לספרד, שבה דוד שלו היה השגריר, האקשן לא תם. בשבוע הראשון שלו בספרד הוא כמעט והפך את המוות המזוייף שלו לאמיתי. באחד הערבים הוא יצא לבלות במדריד עם בן הדוד שלו ונקלע למארב של כנופיית פושעים. קנלם נלחם בעוז בחבורה והציל בכך גם את החיים שלו ווגם את של בן דודו, ועד לסוף אותו שבוע הוא הפך להיות שיחת היום בספרד, והחדשות על עוז רוחו כמובן שגם הרחיקו עד לונדון, וגרמו לונישיה להבין שהוא עדיין בחיים.
ונישיה שלחה אליו צרור מכתבים שבו היא נשבעה שהיא שלו לנצח נצחים, ובשנת 1623 בהגיעו לגיל 21 קנלם החליט לחזור לאנגליה ולשלוט בעצמו בהחלטות שלו. האמת היא שהוא לא היה כל כך גיבור כמו שזה נראה, ואיך שהוא חזר לאנגליה וחידש את סיפור האהבה שלו ושל ונישיה, הוא שמר את הסיפור בסוד מאימא שלו, והוא לא אזר אומץ לספר לה על זה גם ב- 1625 כשהם התחתנו.
כמו תמיד, האמת יצאה לאור כשהבטן של ונישיה החלה לתפוח, ואז אפילו אימא שלו לא הייתה יכולה יותר להתנגד. הנישואים של קנלם וונישיה היו נישואי אהבה אמיתיים ולשניים נולדו לא פחות משישה ילדים. קנלם הבין שמשפחה בגודל כזה דורשת משכורת יותר רצינית, ולכן הוא החליט שבחודשים המשעממים שבה ונישיה תהיה בהריון הוא יוכל להתחיל קריירה חדשה וכך הוא יצא לדרכו והפך להיות…שודד ים. קנלם לקח ספינה בשם “ארבלה” והתחיל לארוב לספינות ספרדיות ופלמיות באיזור גיברלטר וצפון אפריקה.

כשהוא היה חוזר לאנגליה עם השלל שלו ומכניס את ונישיה להריון נוסף, הוא היה משקיע את הזמן באהבתו השנייה – מדע. הוא החליט לנצל את הידע האקדמי שרכש על מנת לייצר סידרה של ניסויים, ובין השאר הוא המציא את בקבוק היין המודרני שכולנו מכירים היום. לא כל הרעיונות שלו היו טובים באותה מידה. קנלם שילב במדע שלו גם אלמנטים של אסטרולוגיה ומיסטיקה. והוא המציא לטענתו משחה מיוחדת שאמורה לטפל בפצעים שנוצרו ממכת חרב. למשחה הוא קרא משחת הסימפטיות, והייחוד שלה היה שבמקום למרוח אותה על הפצע שהחרב גרמה, אתה אמור למרוח אותה על החרב עצמה. המרכיבים של המשחה הזו כוללים אזוב שנילקח מתוך גולגולת, ועור כתוש של גופה שלא נקברה, ואם זה נראה לכם די מחליא אז בואו אני אספר לכם שמאוחר יותר הוא טען שאפשר להשתמש במישחה שלו גם לטיפול בבעיות חניכיים (אבל הפעם כן צריך למרוח אותה על המקום הכואב).
נחזור לסיפור האהבה של ונישיה וקנלם. האושר שלהם לא היה ארוך. ב- 1633 שמונה שנים אחרי שנישאו (שבתכלס ברובן היא הייתה כל הזמן בהריון) ונישיה מתה במהלך שנתה כשהיא בת 33 בלבד. אף אחד לא הצליח להבין ממה היא מתה, ובלונדון אפילו חלפה שמועה שקנלם הרעיל אותה בגלל כל החומרים שהוא השתמש בהם בניסויים שלו (אולי הוא ניסה לתת לה את המישחה שלו?). טוב, זה לא יפה לצחוק על זה, כי הלב של קנלם פשוט נשבר. הוא קרא לצייר החצר של צ’רלס הראשון אנתוני ואן דייק שיצייר את ונישיה המתה במיטתה, ציור שנחשב לאחד המפורסמים ביותר של ואן דייק. את הציור העתיק ואן דייק גם למיניאטורה שאותה נשא קנלם על גופו בכל חייו.
בנוסף קנלם כנראה שנתן השראה למלכה ויקטוריה, כי עד יומו האחרון, 32 שנים מאוחר יותר הוא לבש בגדי אבלות שחורים, והמשיך לכתוב מכתבי אהבה לונישיה. אחרי מותו המכתבים האלו רוכזו לספר בשם “בשבחיה של ונישיה” שאני בטוח שכולכם הייתם רוצים לקרוא.
בערוב ימיו נקלע קנלם למלחמת האזחים האנגלית. הוא בחר לתמוך במלך ונאלץ לראות איך בנו הבכור מת באחד הקרבות. מאוחר יותר הוא עזב את אנגליה עם המלכה הנרייטה מריה, ויצא לגלות ארוכה בצרפת. כשהמלוכה חזרה ב- 1660, קנלם חזר לאנגליה ובה מת ב- 1665.
אני מזכיר לכם שאנחנו ממשיכים בהרצאות שלנו בזום. פייסבוק משום מה לא ממש עוזר לנו להפיץ אותם גם לעוקבים שלנו, ולכן אם אתם רוצים לשמוע את הסיפורים שלנו, אני מציע שתיכנסו לעמודת ה- events שלנו בעמוד בפייסבוק ותיראו מתי ההרצאה הבאה. בנוסף אתם מוזמנים להמשיך ליהנות מהסיפורים הכי טובים בבלוג, לגלות את עשרת הטירות הכי שוות לביקור באנגליה, ללמוד על חמשת טיולי היום הכי שווים מחוץ ללונדון, או סתם להתחיל לקרוא את הבלוג מהתחלה.
2 comments
היה נחמד לשקוע בסיפור של מציאות אחרת. תודה רבה
תודה, שמחים שנהנית!