לפני שתתחילו לקרוא את הפוסט, אני שוב מזכיר לכם את ההרצאה היום. הפעם אני עומד לספר לכם על טירת הייקלייר, המקום שבו צולמה הסידרה דאונטון אבי. ההרצאה היום עומדת להיות הרבה יותר עסיסית, כי אנחנו עומדים לעסוק ברוזן שמימן עסק פורנוגרפי, רוזנת שלא ידעה באיזה צבע עומד להיות התינוק הראשון שלה, ורוזנת אחרת שהוציאה את בעלה מהארון בבית המשפט, בקיצור יהיה אקשן.
ההרצאה בזום והנה הפרטים:
Topic: דאונטון אבי וחברים
Time: Apr 25, 2020 06:45 PM London
Join Zoom Meeting
https://us02web.zoom.us/j/84650210737?pwd=Y3VVQk1YQW1sVGYxSWJ3QW9pL29BZz09
Meeting ID: 846 5021 0737
Password: downton
*****
ביום ראשון ה-26 לחודש תעלה לשידור בנטפליקס העונה הרביעית של הסידרה “הממלכה האחרונה”. הסידרה מספרת את סיפורו של הלוחם אונטרד מבבנבורג, הסקסוני שגדל בקרב הדנים ועוזר למלך אלפרד הגדול ליצור את חלום “אנגליה הגדולה”. אני חייב להודות שלמרות שזו לא התקופה שאני בדרך כלל מתעניין בה, את הסידרה הספציפית הזו אני ממש אוהב (ואת כל הספרים האחרים של ברנרד קורנוול, בדגש על אלו שעוסקים במלחמת מאה השנים). לכן, הייתי ממש מרוצה שגיליתי שהמקום שממנו הגיח אונטרד, טירת בבנבורג, היא לא אחרת מאשר טירת במבורג, הטירה שבה אנחנו מבקרים היום.
אני לא חושב שיש טירה שיש לה חזות יותר מרשימה מטירת במבורג באנגליה, ואם עקבתם אחרי ההרצאות שלי (והיום, יום שבת ה-25 יש הרצאת זום בשעה 19:00 שעון ישראל) אז אתם בטח מתחילים לגלות חשד כשאתם פוגשים בטירה כל כך מושלמת, והחשד שלכם יהיה מוצדק, כי טירת במבורג היא אכן מפלצת ויקטוריאנית, ולא הטירה האותנטית שהיא הייתה רוצה שתחשבו שהיא.
למי שלא שמע את ההרצאות שלי, אני אסביר שלחברה הויקטוריאנית היתה אובססיה אדריכלית מוזרה לבנות בתי אחוזה מפלצתיים בגודלם שניראו כמו טירות עתיקות. זה קרה בעיקר בגלל שהויקטוריאנים נבהלו מהמהפכה הצרפתית ומעצם המחשבה שהמעמדות התחתונים יכולים לקום ולמרוד, וכתגובה נגדית, נצמדו למין עבר מדומיין שלא היה באמת קיים, והתחילו לבנות לעצמם “טירות”.
עם זאת, חלק מאותן “טירות” יכולות בהחלט להיקרא טירות בלי גרשיים, בהרצאה הראשונה שלי דיברתי למשל על טירת ארונדל, שהייתה אחת מהטירות הראשונות שנבנו באנגליה, ולמרות שהיא היום מבנה ויקטוריאני, יש לה עדיין את הזכות המלאה להיקרא טירה. אני חושב שגם טירת במבורג ראוייה להיקרא טירה, ולא רק בגלל העבר העשיר והלוחמני שלה, אלא גם בזכות העובדה שהיא הייתה הטירה שסימלה את סוף עידן הטירות, הטירה הראשונה שנכנעה לארטילריה והראתה לכולם, שתמה התקופה שהחומות של הטירות מהוות מקלט בטוח.
המשפט שאני הכי אוהב לתאר בו את הטירה הזו הולך כך: זו טירה שנבנתה על ידי מלך, הפכה בית כלא למלך אחר, ושימשה בתור חצר המלוכה של מלך ללא ממלכה.
המלך שבנה את הטירה הזו הוא המלך האנגלוסקסוני אידה, והוא עשה את זה במאה ה-6 לספירה. אתם יכולים להיות בטוחים שהטירה נראתה הרבה פחות מרשים אז. סביר להניח שהיה הייתה פשוט מבנה עץ מבוצר. אם צפיתם בסידרה “הממלכה האחרונה” שמתארת בצורה די חופשית את האירועים שהתרחשו במאה ה-9 לספירה אז אתם בוודאי יודעים שזו הייתה אחת הנקודות הראשונות שהותקפו על ידי הוויקינגים שהגיעו מדנמרק, וב-993 הם אפילו הרסו אותה.
הטירה חזרה לחיים אחרי הכיבוש הנורמני. התפקיד לבנות אותה הוטל על הנסיך בישוף של דורהאם, אותו תפקיד רב עוצמה שיצר וויליאם שאיחד בין הכוח של הכנסייה לכוח החילוני. הטירה המשיכה להתפתח תחת שליטתו של הכתר האנגלי. ובמאה ה-14 כאשר משפחת נוויל הובילה צבא לקרב מול הסקוטים ושבתה את המלך הסקוטי דויד השני, טירת במבורג הפכה להיות הכלא הראשוני שלו לפני שהוא הועבר לטירת ווינדזור.
רוב הטירות באנגליה סיימו את תפקידן במלחמת האזרחים של המאה ה-17, אבל טירת במבורג הקדימה את כולן, והיא סיימה את תפקידה המלחמתי במלחמת אזרחים אחרת שאנחנו מכנים היום מלחמות השושנים. אם אתם עוקבים אחרי הבלוג אתם בטח כבר יודעים דבר אחד או שניים על המלחמות האלו, אבל רק לשם התזכורת אני אספר שהשם הפחות סקסי של המלחמות האלו יוכל להיות מלחמות הדודנים, כי שני בתי אצולה – בית לנקסטר ובית יורק, שהיו קרובי משפחה אחד של השני (שניהם היו צאצאים של המלך אדוארד השלישי) נלחמו זה בזה על השליטה באנגליה. המלחמות האלו נוהלו במשך 30 שנים בין 1455 ל-1485 אבל כללו רק מספר ספורדי יחסית של קרבות והרבה שנים שבהן אחד מהבתים שלט באנגליה.
ב- 1461 בית יורק הצליח לנצח והחליף את המלך החלש הנרי השישי, במלך אדוארד הרביעי. השליטה של בית יורק באנגליה לא הייתה מוחלטת, ונשארו כיסי תמיכה לבית לנקסטר, וטירת במבורג הייתה אחת מהם. המלך הנרי השישי נמלט אליה והפך אותה לחצר המלכות שלו, או כמו שכבר קראתי לה, חצר מלכות של מלך ללא ממלכה.
היורקיסטים לא אהבו את הרעיון הזה. הם שלחו צבא צפונה, והוא היה מצוייד בנשק החדש ביותר – ארטילריה. כמובן שהארטילריה לא הייתה מוצלחת עדיין, אבל היא בהחלט הייתה שדרוג רציני לכלי המצור הקודמים שבהם השתמשו בנסיון להכניע טירות, ואכן, אחרי כמה ימים של הפצצות הצליחה הארטילריה ליצור בקיע בחומה ולהרוס את אחד מהמגדלים שהגנו על הטירה. המגינים בתוך הטירה העדיפו להיכנע בלי קרב, ובכך סימנו לכל אנגליה, שחומות הטירות הן כבר לא מגן מושלם.
טירת במבורג לא הצליחה להשתקם אחרי מלחמות השושנים. הטירה ניתנה למשפחת פורסטר שתחזקה חלקים ממנה אבל לא הייתה יכולה להפוך אותה למבנה ישים למגורים. מי שהתחיל להציל את הטירה היה הנסיך בישוף שהתאהב בביתו של בעל הטירה שהייתה חצי מגילו. הזוג התחתן אבל במפתיע דווקא היא מתה לפניו, והוא יצר לזכרה עמותה שתתחזק את הטירה. תחת העמותה הזו הטירה הפכה להיות סוג של קומונה שיתופית. היא תחזקה בית חולים בתוך הטירה, בית ספר לילדי האיזור, ואפילו חנות עם מזון מסובסד, רעיון מאוד מתקדם לאותה תקופה.
השינוי הגדול בטירת במבורג הגיע בסוף המאה ה-19. בשנת 1894 רכש את הטירה תעשיין עשיר בשם לורד וויליאם ארמסטרונג. ארמסטרונג היה דוגמא מושלמת לרוח התעשיינית הויקטוריאנית. הוא היה מהנדס, מדען וממציא, והוא פיתח שורה של מפעלים והמצאות שעשו אותו עשיר מופלג. את טירת במבורג הוא קנה משום מה כשהיה בן 84, הוא ראה בה את האתגר האחרון שלו.
המטרה של לורד ארמסטרונג, שהיה גם נדבן גדול, הייתה להפוך את הטירה לסוג של בית הבראה לאמנים ויוצרים שיוכלו לגור בו ללא תשלום. כסף לא היה מכשול, והוא השקיע בבנייה שלה סכום עתק ששווה היום לחצי מיליארד שקל. לורד ארמסטרונג היה כאמור זקן מאוד כשהפרוייקט התחיל והוא לא הצליח לראות אותו מסתיים. הוא גם לא הצליח (למזלו) לראות שהבן שלו החליט ברגע האחרון שלא מוציאים חצי מיליארד שקלים על צדקה, ולכן במקום להפוך לבית הבראה לאמנים, הוא הפך את טירת במבורג לביתו הפרטי…
טירת במבורג היא עדיין ביתם של משפחת ארמסטרונג, אבל היא גם פתוחה למבקרים. כמו בהרבה מפלצות ויקטוריאניות גם כאן יש ניסיון “להזכיר” את ההיסטוריה המלחמתית של הטירה באמצעות שימוש נרחב בשריונות וכלי נשק עתיקים, לצד תצוגה מאוד מוזרה ולא קשורה של עינויים באמצעות בובות שעווה (משהו שהייתם מצפים לראות לפני 20 שנה בלונגון דאנג’ן).
אני חושב שכבר הבנתם שנורת’המברלנד היא המחוז עם כמה מהטירות המרשימות ביותר באנגליה. יש בה את “הוגוורטס” של הארי פוטר – טירת אניק, יש בה את הטירה הכי מפחידה באנגליה – טירת צ’ילינגהאם, ויש את טירת במבורג. אני מניח שזה לא קל להחליט את מי מהן עומדים לבקר אם אתם מחליטים לעשות מעשה ולצאת למסע טירות מחוץ ללונדון, ולכן אני אתן לכם עוד טיפ. טירת במבורג מדהימה מבחוץ וקצת פחות מדהימה מבפנים, אין מה לעשות, היא די מודרנית, אבל אם אתם חובבי טבע, אז בטווח נסיעה קצר מהטירה יש עוד אטרקציה שביחד עם הטירה הופכת את היום הזה למטריף במיוחד. מדובר על אי שנקרא האי הקדוש של לינדספרנה, ומה שמדהים בו הוא שמדובר באי שכמו בסנט מייקל בקורנוול, הוא מתחבר ומתנתק עם היבשה בהתאם לגאות והשפל, רק שכאן מדובר על אי הרבה יותר גדול, ועל גאות הרבה יותר מרשימה, ואם אתם ממש מתעקשים אז יש באי גם טירה קטנה שנמצאת עכשיו בשיפוצים ולכן אי אפשר היה לבקר בה.
מה שמדהים בביקור הוא שבין האי ליבשה יש כביש שחוצה קילומטרים של שטח שנעלמים למעשה כאשר הגאות עולה. על הכביש יש שלטי אזהרה שונים שמדגישים את העובדה שאם תנסו לנסוע בו בזמן הגאות הרכב שלכם יהפוך להיות צוללת, מה שהופך את הנסיעה בו למרגשת ומלחיצה במיוחד. אחרי שביקרנו באי, שבו יש כפר שלדעתי ניזון מהאנשים שלא מקשיבים לאזהרות ונתקעים על האי (אין דרך לחזור ליבשה עד השפל הבא), יצאנו חזרה ליבשה כחצי שעה לפני הגאות. עמדנו בנקודה שבה השלטים לצד הכביש הבהירו לנו שהיא הנקודה הבטוחה הראשונה ביבשה, ופשוט השקפנו על המים מתחילים לעלות…אני מוסיף באופן חריג סרט שצולם ב- 2016 ומראה נהג אובר מנסה לחצות את הכביש מאוחר מדי ונתקע.
עד להרצאה אתם מוזמנים לעקוב אחרי עמוד הפייסבוק שלנו בשביל עדכונים “רודפי הטירות. בנוסף אתם מוזמנים להמשיך ליהנות מהסיפורים הכי טובים בבלוג, לגלות את עשרת הטירות הכי שוות לביקור באנגליה, ללמוד על חמשת טיולי היום הכי שווים מחוץ ללונדון, או סתם להתחיל לקרוא את הבלוג מהתחלה.