כבר הרבה זמן שלא הקדשתי שלושה פוסטים לסיפורים מבית אחד, זה רק מוכיח עד כמה חווית הביקור ב- Plas Newydd היתה כל כך מעולה. אחרי שקראתם את סיפורו של המרקיז הראשון שברח עם גיסתו של הדוכס מוולינגטון, ואת סיפורו של המרקיז החמישי שהיה חייב להיות הכוכב של כל הצגה בתאטרון שהוא ייסד ומימן, הגיע הזמן לשמוע סיפור נוסף מהמאה ה-20 שקשור (פחות או יותר) במרקיז השישי מאנגלסי, צ’רלס פאג’ט.
המרקיז השישי מאנגלסי (אם אתם צריכים להיזכר בחוקיות תארי האצולה האנגלים אני מזכיר לכם את הפוסט שלי “תארים מתקדמים”) היה הראשון שלא נקרא הנרי, הסיבה לכך כמובן היא שהוא לא היה הבן של המרקיז החמישי (שהיה לדעתי א-מיני) אלא האחיין שלו. אם קראתם את סיפורו של המרקיז החמישי הידוע בכינוי “המרקיז המרקד” אתם בוודאי יודעים שכשהמרקיז השישי קיבל את האחוזה המקסימה באי אנגלסי היא הייתה ריקה מרהיטים וחפצי אומנות (למעט מספר פורטרטים משפחתיים) בשל העובדה שהמרקיז הקודם פשט את הרגל. צ’רלס פאג’ט נאלץ להביא לאחוזה את הרהיטים מביתו הקודם, ולהתחיל למלא את החדרים ברהיטים נוספים. הוא גם פתח במקצה שיפוצים באחוזה. כחלק מפרויקט מחיקתו מהעץ המשפחתי של המרקיז החמישי, הוא פירק את התאטרון שהמרקיז הקודם פתח בכנסייה המשפחתית, והחזיר את המבנה לשימושו המקורי. לאחר מכן הוא בנה אגף חדש לבית ובו חדר אוכל עצום.
כשהבנייה הסתיימה הגיע הזמן לרהט ולקשט את חדר האוכל החדש, ובשנת 1936 הזמין המרקיז אל הבית צייר בשם רקס וויסלר, על מנת שיצייר ציור קיר (ותיקרה) מאסיביים שימלאו את כל אורכו של הקיר הפנימי של חדר האוכל. וויסלר, שהיה רק בן 31 כבר הספיק להטביע חותם במספר תחומי ציור. הוא אייר ספרים, צייר תפאורות בווסט אנד בלונדון, ואפילו פרסומות לעיתוני התקופה. מה גרם לו לעזוב את לונדון התוססת של שנות השלושים ולהרחיק עד לאי אנגלסי בצפון ווילס? ובכן הסיבה האמיתית לא הייתה ציור הקיר, אלא ביתו הבכורה של המרקיז, קרוליין פאג’ט.
קרוליין פאג’ט הייתה אמנם בת למעמד האצולה, אך במאה ה-20 העולם התחיל להשתנות, והיא אהבה “להתערבב” עם הבוהמה. את רקס וויסלר היא הכירה בשעה שנפשה בדרום צרפת בבית של חברה משותפת. החברה הייתה יורשת אמריקאית עשירה שהגיעה לצרפת להתנדב במהלך מלחמת העולם הראשונה ונשארה בה, היא התאהבה בקרוליין פאג’ט, שכנראה הייתה לא רק יפהפיה אלא גם אלופה בפלירטוטים. קרוליין כנראה לא השיבה לה אהבה כמו שהיא קיוותה, והחברה שקעה בדיכאון ומתה מרעב (טוב, האמת היא שהיא פשוט שקעה בדיכאון, נותרה מאחור בצרפת שם היא סייעה לפליטים במהלך מלחמת העולם השנייה ומתה ברעב בזמן הכיבוש הנאצי). רקס התאהב אף הוא בקרוליין, והחליט שהוא חייב להתחתן איתה. כשהוא הגיע אל אנגלסי, הוא לא רק צייר את ציור הקיר, אלא גם צייר פורטרטים של בני המשפחה ובעיקר פורטרטים של קרוליין. שני הפורטרטים המפורסמים ביותר שלו היו פורטרט שלה עם ורד אדום (תזכרו את זה להמשך) ופורטרט עירום שלה. אתם בטח תוהים לכם עכשיו, איך יכול להיות שביתו של המרקיז תדגמן בעירום לצייר? ובכן, הטענה הייתה שקרוליין לא דיגמנה לוויסלר סעירום מעולם, ושהוא צייר את הציור שלה מתוך המיית ליבו…

בזמן העבודה של רקס על הציור התפתח בינו ובין המשפחה כולה קשר אמיץ, רקס הפך להיות כמעט אחד מהם, וכך כשהוא התחיל לצייר את ציור הקיר שלו, הוא הכניס אין ספור אנקדוטות מחיי המשפחה אל תוך הציור. עד היום נתקלנו בדי הרבה ציורי קיר בבתים ובטירות, אבל זו הייתה רק הפעם השנייה שלנו (הפעם הראשונה הייתה בבית בשם ריגלי הול שנסגר מאז למבקרים), שנתקלנו בציור קיר מודרני. למרקיז השישי היה הרבה חוש הומור (אבל לא בכל מה שקשור להסטוריה של המרקיז החמישי) והוא רצה שציור הקיר יעורר שיחה בכל פעם שהוא הזמין אורחים לארוחת ערב, ורקס סיפק את הסחורה.
כשהגעתי לבית באי אנגלסי לא נערך בו שום סיור מאורגן למעט סיור מיוחד בעקבות ציור הקיר. המדריך המצויין הראה לנו את כל הטריקים הוויזואליים שרקס השתמש בהם על מנת לגרום לציור לקום לחיים, וכך יוצא שברגע שאתם זזים בחדר מצד אחד לשני המון אלמנטים בציור משתנים. שרשרת הרים ארוכה הופכת להיות הר בודד, מגדל רחב הופך להיות מגדלור צר, ספינה שיוצאת מהנמל חוזרת אליו, ואפילו הקילשון של פוסידון שנראה עצוב ומהוה בצד אחד של החדר הופך להיות זוהר בצידו השני. בנוסף לכל ה”טריקים” האלו, רקס שיבץ את בני המשפחה ואת עצמו בציור. את הבן הבכור של המרקיז הוא צייר כשהוא דג על גשר בחכה ללא חוט. את המרקיז הראשון המפורסם הוא צייר עם פרוטזה בצד הלא נכון, ואת קרוליין…ובכן את קרוליין הוא צייר מספר פעמים.
במהלך התקופה של הציור רקס התוודה בפני קרוליין שהוא מאוהב בה ורוצה להתחתן איתה, אבל כאן פחות או יותר כן נכנסו הבדלי המעמדות בינהם, והיא סירבה. בציור הקיר שלו רקס צייר את המשבר שלו. בפינה אחת של הציור הוא הכניס את עצמו מטאטא מהריצפה עלי כותרת של ורד אדום (זוכרים שהוא צייר אותה עם ורד אדום), בפינה אחרת של ציור הקיר הוא צייר אותו ואותה בסירה כשהוא חותר רק במשוט אחד (כלמר שהוא בעצם חותר בסיבובים ולא מגיע לשום מקום).
תוך כדי עבודתו על ציור הקיר, פרצה מלחמת העולם השנייה. רקס היה בן 34 כשהמלחמה פרצה כך שהוא לא היה אמור מיד להתגייס, אבל הוא החליט להתנדב לצבא. המשפחה הייתה שבורה, במהלך האימונים שלו הוא עוד הספיק להגיע מספר פעמים לאי אנגלסי על מנת לסיים את ציור הקיר שלו. בלילה האחרון שלו באנגליה לפני שיצא לצרפת, הגיעה קרוליין פאג’ט לבקר אותו.
רקס לא חזר מהמלחמה, הוא מת בצרפת ביולי 44. כמו שכבר ציינתי, רקס הצליח לפתח קשרים עמוקים עם כל בני המשפחה, ולכן המוות שלו השפיע עליהם עמוקות, והם מעולם לא התאוששו. גם קרוליין לא התאוששה כל כך מהר, היא כבר היתה בת 31 כשהמלחמה הסתיימה, והיא התחתנה רק חמש שנים לאחר מכן, בגיל מאוד מאוחר לאותה תקופה. החתן היה ברון מאחוזה סמוכה, ולפי השמועות הוא נשא אותה לאישה מתוך מניעים אציליים כיון שכבר היתה בהריון מגבר אחר, ואם היא הייתה יולדת את הילד כשהיא רווקה היא הייתה ממיטה אסון על המשפחה שלה. ההריון הסתיים בלידה של תינוק מת, ובסופו של דבר קרוליין מעולם לא ילדה פעם נוספת ואימצה ילד אחד. לקראת מותה היא התוודתה בפני הבן המאומץ שלה שהיא אכן הייתה מאוהבת ברקס וויסלר, והיא קיוותה להתחתן איתו מיד כשהמלחמה תסתיים…
אחד האלמנטים הכי מצמררים בציור הקיר של רקס וויסלר היא סיגריה מצויירת. באחד הביקורים האחרונים שלו להשלמת הציור, תוך כדי האימונים הצבאיים שלו, ביקש הצייר להרגיע את בני המשפחה שדאגו מאוד מכך שהוא עומד להיות מועבר לחזית הצרפתית. רקס צייר סיגריה בוערת מונחת על מעקה, ואמר לבני המשפחה שזו הסיגריה שלו, ושהוא יסיים אותה ברגע שהוא ישוב מהמלחמה. הסיגריה שלו נותרה בילתי גמורה.
הטיול שלנו לצפון ווילס עומד להסתיים, בפוסט הבא נבקר בטירה האחרונה שלנו באיזור, עד אז ריכזתי לכם כמה מהפוסטים שאני די בטוח שפספסתם, שיהיה לכם מה לקרוא…
בימי הביניים אפילו ההורוסקופ שלך יכול היה לגרום לעונש מוות…
כשכל התיירים נוסעים לוורונה לפגוש את רומיאו ויוליה, אנחנו מציעים לכם לנסוע למקום האמיתי שבו הכל קרה…
מי רוצה לבקר בכפר של הארי פוטר?
הסיפור המוזר על בקבוקון הדם של ישו והברווז….
מעוניינים להתחיל לקרוא את הבלוג מהתחלה? הפוסט הראשון נמצא כאן
מעוניינים לקרוא על כל הטירות שביקרנו בהן? כולן נמצאות באתר האנגלי שלנו
1 comment
מעניין מאוד