טירת לידס לא נמצאת בלידס. זה כנראה הדבר הראשון שכדאי לדעת… הדבר השני שכדאי לכם לדעת הוא שזו כנראה אחת משתי הטירות המושלמות ביותר שכדאי לכם לבקר אם אתם מגיעים לחופשה בלונדון ומתחשק לכם לטעום קצת “טירה”. נסיעת רכבת של שעה וקצת ואז עוד במונית כמה דקות ואתם נמצאים בעולם אחר.
אז למה קוראים לה לידס? השם של הטירה נובע ממילה אנגלית עתיקה שפירושה מדרון. הטירה המקורית הוקמה בתקופת הנורמנים, ויש לה תיעוד כבר בספר יום הדין של 1086 (בניגוד לשם המפחיד שלו ספר יום הדין הוא בעצם רשימת מצאי שיצר המלך וויליאם הכובש לצרכי מס). כשאתם מבקרים היום בטירה ואתם רואים אותה יושבת על סידרת איים בלב אגם קטן, כדאי שתדעו שמובר באגם מלאכותי, ותתנו קצת קרדיט לאנגלו סקסונים המסכנים שחפרו אותו בידיים לפני 900 שנים!
טירת לידס היא אחת הטירות הכי יפות באנגליה, נקודה. היופי שלה משך אליה לא פחות מחמש מלכות שקראו לה בית. הראשונה הייתה אלינור מקסטיליה, שהיתה אישתו של אדוארד הראשון (ואשפית נדל”ן מהמדרגה הראשונה!) היא רכשה את הטירה כשבנתה לעצמה פורטפוליו עצום של נדל”ן (היא כנראה היתה יותר עשירה מבעלה). אחרי מותה אדוארד העניק את הטירה לאישתו השנייה שהיתה נסיכה צרפתית בת 20 (הוא היה בן 60) , וזה הפך להיות סוג של ריטואל כי שני מלכים נוספים העניקו את הטירה למלכות שלהם כמתנת חתונה.
בסך הכל חמש מלכות קראו לטירה הזו בית (אישתו של אדוארד השני לא קיבלה אותה במתנה, אלא פשוט לקחה אותה), ומלכה אחת קראה לה בית כלא. קראו לה ג’ואן מנאברה, והיא היתה אישתו השנייה של הנרי הרביעי (ובתו של מלך ספרד). כאשר בעלה מת ובנו מהנישואים הראשונים הומלך בתור הנרי החמישי, ג’ואן מצאה את עצמה במצב לא נעים. גם לה אלו היו נישואים שניים, כשנישואיה הראשונים היו לדוכס מבריטני (בצרפת). היו לה ילדים משני הנישואין, וכעת אנגליה וצרפת נלחמו בשצף קצף והילדים שלה היו בשני צדדים שונים, כשבנה החורג הנרי החמישי פחות או יותר “קורע” את הצד הצרפתי. בשלב מסויים האוצר המלכותי של הנרי החמישי התרוקן, מלחמות הן הרי עסק יקר… הוא היה זקוק למזומנים, והפיתרון הכי טוב היה להאשים את אימו החורגת שהיא מכשפה. לא היו לו שום הוכחות, אבל מאחר והוא המלך הוא לא היה זקוק לשום דבר. ג’ואן איבדה את כל רכושה ונשלחה למאסר בטירת לידס… היא נותרה בה מספר שנים, עד שהנרי התמלא ברגשות אשמה ושחרר אותה (וגם החזיר לה את הרכוש) אתם מוזמנים לקרוא סיפור בפוסט הבא על מישהי אחרת שהואשמה בכישוף בגלל הורוסקופ ונאסרה בטירה לידס מאוחר יותר…לה (ולעוד שלושה אחרים) לא היה סוף טוב בכלל.
לידס המשיכה להיות טירה מלכותית עד לימי הנרי השמיני. הוא לא השתמש בה יותר מדי, אבל הוא כן ביקר בה בתחילת השלטון שלו כשהוא היה עוד צעיר ויפה (ולא חשב להתגרש). הביקור הזה התקיים כשהמלךי היה בדרכו לצרפת לסוג של מפגש פיסגה עם מלך צרפת. הנרי הגיע לטירה עם פמליה קטנטנה של 5000 אנשים, מה שהפך את טירת לידס לעיר השנייה או השלישית בגודלה באנגליה… אגב, במהלך הביקור המלך ואנשיו חיסלו כמות עצומה של מזון, ברשימת המלאי של הטירה יש רישום של כל מה שנאכל באותו ביקור, בין כל המאכלים האקזוטיים תוכלו למצוא גם כמה ברבורים ודולפין אחד.
בימיה של אליזבת הראשונה הטירה עברה לידיים פרטיות, זה לא עשה לה כל כך טוב… מסתבר שצריך אוצר מלכותי בשביל להיות מסוגלים לתחזק טירה כמו שצריך. בארבע מאות השנים הבאות מדי פעם הזדמן לטירה בעלים שהיה עשיר מספיק על מנת להשקיע ולשפץ אותה, אבל זה אף פעם לא הספיק ליותר מדי זמן… בתחילת המאה ה- 20 טירת לידס היתה כבר כמעט הרוסה עד שהגיעה אליה אוליב ביילי, יורשת אמריקאית עשירה. לאוליב היה את הכסף והאנרגיה להפוך את לידס למה שהיא היום. היא שיפצה את הטירה, והפכה אותה ליעד המסיבות הנחשק ביותר לחברה הגבוהה של שנות השלושים. המסיבות של אוליב משכו אליהן ידוענים כמו הנסיך מווילס (מי שיהיה אדוארד השמיני ויוותר על הכתר שלו) צ’רלי צ’פלין, ווינסטון צ’רצ’יל ועוד רבים וטובים… הם נהנו מבריכת גלים שהותקנה בטירה, ואפילו מגן חיות שכלל זברות ולאמות.
מלחמת העולם השנייה סמנה את סופה של המסיבה, וכעת איכלסו את שטחי הטירה יחידות הניסוי של הצבא הבריטי שבחנו כלי נשק שונים ומשונים. לקראת מותה של אוליב ביילי היא הקימה את העמותה שמטרתה הייתה לשמר את טירת לידס, וזו העמותה שמנהלת אותה עד היום.
לטירת לידס יש גם זווית ישראלית… כשהחלו שיחות השלום בין הישראלים והמצרים, היה אמור להיות מפגש בין משה דיין לעמיתו המצרי במלון בלונדון, ברגע האחרון מטעמי אבטחה הוחלט להעביר את השיחות לטירת לידס, ובה החלה פריצת הדרך שהובילה להמשך המגעים בקמפ דיוויד וחתימת הסכם השלום.
טירת לידס היום היא בהחלט יעד שיכול למלא יום ביקור שלם לתיירים שמגיעים מלונדון. קודם כל חשוב להבין ששטח הטירה והגנים שלה הוא עצום, כך שיש המון מה לראות, וכדאי להגיע עם נעליים נוחות להליכה. אני ביקרתי בטירה גם בחורף וגם בקיץ, כמו שאתם יכולים לתאר יש הבדל גדול בגני הטירה בין עונות השנה, אבל לא כזה שכדאי לוותר בגללו על ביקור בחורף אם זה הזמן שבו אתם מתכננים להגיע ללונדון.
מלבד הטירה עצמה (שהביקור בה בנוי במסלול הליכה מקובע כמו בסניף איקאה) והתערוכה ההיסטורית שלה, יש באחוזה כמה אטרקציות נוספות כמו מבוך שמתחיל מעל הקרקע ומסתיים מתחתיה, מתחם ציפורי טרף, שני מגרשי משחקים לילדים, מסלולי סגווי (בתשלום נוסף) שיט באגם ועוד… הביקור בטירה לא זול, אבל ברגע שאתם קונים כרטיס הוא יכול לשמש אתכם לשנה שלימה, כך שאם אתם רוצים אתם יכולים לפצל את הביקור ליותר מיום אחד.
כשהתחלנו לטייל בטירות החלטנו לתת לטירות כוכבים כמו שמדריך מישלן מדרג מסעדות. רק הטובות ביותר זוכות כמובן לכוכב אחד ומעלה, ובמקרה של טירת לידס אין ספק שהיא שווה שני כוכבים.
בפוסט הבא תוכלו לגלות איך הורוסקופ יכול להוביל לעונש מוות בימי הבניים… לחצו כאן לקריאה
נהנים מהבלוג? למה שלא לתת משהו חזרה? כשאתם לוחצים על כפתור הפייסבוק בתחתית העמוד, החברים שלכם גם יוכלו ליהנות מהבלוג שלנו…
מחפשים עוד סיפורים היסטוריים בבלוג? הנה כמה שכדאי לכם לקרוא:
ליידי דיאנה הראשונה: הנסיכה מווילס לא היתה דיאנה ספנס הראשונה שמצאה את עצמה בנישואים ללא אהבה…
רוצים לקרוא את הבלוג מהתחלה? זה הפוסט הראשון
רוצים לבקר באתר באנגלית ולגלות עוד עשרות טירות וסיפורים? לחצו כאן