אם אתם עוקבים אחרי הבלוג שלנו מזה זמן, בוודאי יצא לכם לקרוא אי אילו סיפורים שהדמויות הראשיות בהם היו נשיות. עם זאת, כמעט תמיד אלו סיפורי אהבה או בגידה (או שניהם), כיון שהמקום בו התאפשר לנשים לבטא את עצמן בהיסטוריה האנגלית (ובכל מקום אחר) היה מצומצם. זה הופך את הסיפור של בס (אליזבת) מהארדוויק ליוצא דופן ומרתק, כיון שבמאה ה- 16 היא הצליחה לקחת את עצמה ממקום חברתי נמוך ומינימלי ולהפוך את עצמה לאישה העשירה ביותר באנגליה האליזבתנית.

בס גם הצליחה להנציח את עצמה בכך שבמתקפת בנייה רבת שנים הצליחה לבנות לעצמה לא פחות מחמישה בתי אחוזה שחלקם עומדים עד היום, וליצור לא פחות משתי שושלות דוכסים. בשבוע שעבר ביקרנו בבית הכי מפורסם שלה: צ’טסוורת’ אחד מהבתים שתמיד נמצא אצלנו ברשימת 10 המקומות שהכי שווה לבקר בהם באנגליה.

אחוזת צ’טסוורת’ – אחד מהבתים הכי גדולים באנגליה

לא מספיק לכם? לבס הייתה תוכנית אפילו שאפתנית יותר, והיא כמעט הצליחה להפוך את הנכדה שלה למלכת אנגליה (אבל רק כמעט). מה הפלא שההילה סביב האישה הזו לא דעכה, וכמעט מאתיים שנים מאוחר יותר כתב עליה הוראס וולפול, הרוזן מאורפורד ואחד מאנשי הרוח הכי חשובים של המאה ה-18 פואמה מעריצה שנפתחת ב- 4 השורות הבאות:

Four times the nuptial bed she warm’d,
And every time so well perform’d,
That when death spoil’d each husband’s billing,
He left the widow every shilling.

אז אחרי כזו פתיחה מדהימה הגיעה הזמן לספר את הסיפור של בס, לא?

היא נולדה ב- 1527 בדרבישייר בצפון אנגליה, בבית חווה צנוע בשם Hardwick Hall, היא נולדה למשפחה לא עשירה אבל ממעמד שנקרא Yeomen כלומר שהייתה למשפחה קרקע משלה. צריך לזכור שגם באנגליה האליזבתנית אנשים מתו מרעב, אז אם יש אוכל על השולחן זה אומר שיש לך ילדות טובה.

אבא שלה נפטר כשהיא הייתה בת שנה, ואימא שלה התחתנה מחדש עם גבר שלא ידע לנהל את הכסף שלו כמו שצריך. באותה תקופה אם לא היית מסוגל לשלם את החובות שלך היית נכנס לכלא עד שתצליח (שזו שיטה די מטופשת כיון שגם לשבת בכלא עלה כסף, ואיך אפשר לגייס כסף לתשלום החוב כשאתה בכלא?), ולכן האבא החורג שלה בילה בכלא לא מעט, וזה מאוד השפיע על בס שהבינה שחשוב מאוד לבחור חתנים שיודעים להתעסק טוב יותר עם כסף.

זה לא הצליח לה מיידית, אחרי הכל את החתן הראשון שלה היא לא בחרה לבד, אבל בגיל 12 היא התחתנה עם רוברט בארלו. החתן הראשון התפגר ממחלה די מהר, ויש אומרים שאפילו לפני שהשניים הספיקו לממש את הנישואים שלהם, אחיו הצליח להשתלט על הנכסים ולרשת הכל, מה שאומר שהיא הייתה צריכה להתחיל מהתחלה, לא לפני שהיא נאבקה שמונה שנים והצליחה לקבל חלק מהירושה שלו, אבל לפחות מעכשיו בס שלטה בעניינים של עצמה.

קודם כל היא השיגה לעצמה ג’וב טוב, היא הפכה להיות בת הלוויה של המרקיזה גריי, שהייתה קרובת משפחה של הנרי השמיני, ואימא של ליידי ג’יין גריי (המלכה של תישעת הימים), ודרכה התחילה להתחכך עם השמנא והסלתא של החברה הטיודוריאנית. עם הקשרים (והיופי) מגיע גם השידוך, וזה עזר לה להשיג את בעל מספר 2 סר וויליאם קבנדיש, האיש שאיתו היא תתחיל את שושלות הדוכסים שלה עם לא פחות משמונה ילדים (שישה יצליחו לשרוד לגיל בגרות). השנה הייתה 1547, היא הייתה בת 20 הוא היה בן 40 ואלמן כבר פעמיים. קבנדיש עשה הון תועפות מרכישת קרקעות של הכנסייה בימים של פירוק המנזרים אצל הנרי השמיני, ודרכו היא קיבלה את השיעורים הראשונים שלה בנדל”ן. בס הייתה פרוטסטנטית ולכן טיפסה במהירות במעלה הסולם בזמן הקצר שהבן של הנרי השמיני, אדוארד השישי שלט באנגליה, אבל כשמרי הקתולית עלתה לשלטון היא ובעלה הפכו להיות מוקצים, וכמעט אפילו נחשבו לבוגדים.

בזמן הנישואים שלהם, בני הזוג רכשו את האדמות שעליהם תקום אחוזת צ’טסוורת’ יום אחד. התרחבות אימפריית הנדל”ן של הזוג הכניסה אותם לחובות, וכשהוא מת בס נכנסה לבעיה פיננסית רצינית. היה לה את השטח אבל לא את הכסף, למרבה המזל שלה, בדיוק אז הגיע בעל מספר שלוש. וויליאם סנט לואו. וויליאם הגיע מאחת המשפחות הכי עתיקות באנגליה, והזיווג שלהם היה די מעניין כי בנקודה הזו אפשר לומר שבס לא הייתה המציאה הכי גדולה מבחינה כלכלית או פוליטית. השניים התחתנו עוד לפני העלייה של אליזבת לשלטון, אבל סנט לואו כבר השתייך לחצר של אליזבת בעודה נסיכה, ולכן בעקבות החתונה ואחרי עלייתה למלוכה. אליזבת העניקה לבס את המישרה האישית הכי חשובה שאפשר לקבל בחצר המלוכה – Lady of the Bedchamber,

החתונה הייתה בשנת 1559, בס הייתה בת 32 והחתן בן 34. בעל מספר שלוש היה עשיר מאוד והוא יכול היה לא רק לשלם את חובותיה של בס (המלכה אליזבת הסכימה למחול על שני שליש מהם) אלא גם להתחיל לממן את הבנייה של צ’טסוורת’. בתקופה הזו בס התחילה לעסוק בעוד תחומים חוץ מנדל”ן, היא התחילה להשקיע בעסקי הזכוכית, ובמכרות בצפון אנגלי, והתחילה להוכיח שהיא תותחית עיסקית הרבה יותר מהגברים שהקיפו אותה. באותה תקופה בס דאגה גם להציל את הארדוויק הול, הבית שבו נולדה. אח שלה היה נתון בחובות כבדים, ועם מותו הנושים שלו היו אמורים להשתלט על הנכס, בס קנתה אותם החוצה, ותכננה פרוייקט בנייה נוסף.

הנישואים השלישיים של בס, נמשכו רק שבע שנים עד שוויליאם מת בנסיבות מחשידות (אחיו הואשם בהרעלתו). בס הייתה היורשת היחידה עכשיו של כל הנכסים שלו, שהיו שווים משהו כמו 100 מליון שקלים בערך של היום. היא בסך הכל הייתה בת 38, עשירה, חזקה מבחינה פוליטית, והייתה מוכנה לסיבוב רביעי…

בעל מספר ארבע לקח את בס אל עולם האצולה, קראו לו ג’ורג’ טלבוט והוא היה הרוזן השישי משרוסברי, אחד האנשים הכי עשירים בצפון אנגליה, וזה אומר שעכשיו היא לא הייתה רק עשירה אלא גם רוזנת. בס כבר הייתה בת 40 וזה אומר שהיא לא תכננה ללדת עוד ילדים, אז איך אפשר היה בכל זאת לחבר בין המשפחה שלה לשלו? בס עשתה בדיוק מה שעשה הדוכס המתחתן, היא חיתנה שניים מהילדים שלה (הנרי בן ה- 18 ומרי בת ה-12 ) עם הילדים של בעלה (גילברט בן ה- 16 וגרייס בת ה…8) כך שזו הייתה חתונה משולשת.  בס עשתה עוד משהו מדהים שהיה מאוד יוצא דופן לאותה תקופה, היא חתמה עם טלבוט על הסכם נישואים שהבטיח לה שליטה על הנכסים שלה גם אחרי החתונה, משהו לא נתפס לאותה תקופה שבה אישה הייתה אמורה להעביר את כל הרכוש שלה לבעלה.

הצרה הייתה שהנישואים הרביעיים של בס וג’ורג’ טלבוט הפכו בעצם לסוג של יחסים בשלישייה כמעט מייד… ב- 1568 מרי מלכת הסקוטים נמלטה לאנגליה והתחילה את המסע הארוך שלה בתור אסירה של המלכה אליזבת עד להוצאה שלה להורג 19 שנים אחרי. אליזבת הפכה את ג’ורג’ טלבוט להיות הסוהר של המלכה הסקוטית, שהייתה צעירה מבס בחמש עשרה שנים, מה שאומר שהיא כל הזמן הייתה צריכה להיות איתם. בהתחלה זה לא היה רע, מרי ובס הפכו לחברות טובות ובילו שעות בריקמה משותפת. את העבודה שלהן אפשר לראות עד היום באחוזת הארדוויק הול (שהייתי אמור לראות לפני כמה חודשים עד שהקורונה הגיעה והרסה הכל). ב- 1574 הקשר הזה הוליד אפילו הסכם נישואין מטורף. בעזרת מרי מלכת הסקוטים, הצליחה בס לשדך את הבת שלה עם האחיין של מרי מלכת הסקוטים – צ’רלס סטיוארט. מאחר ולמלכה אליזבת לא היו ילדים, ואף אחד לא ידע בדיוק מי יהיה המלך הבא של אנגליה, צ’רלס סטיוארט שהיה הנין של הנרי השביעי היה אחד מאלו שהיתה להם טענה לכתר, ולכן אלו היו נישואים מאוד טעונים. ברמה כזאת כמובן שהמלכה אליזבת הייתה אמורה לאשר את הנישואים האלו, אבל ברור שהיא לא הייתה מסכימה, אז אף אחד לא שאל אותה. כשהמלכה גילתה את הסיפור היא תפסה עצבים וזרקה את אימא של החתן למצודת לונדון. גם בס קיבלה הוראה להתייצב לחקירה בלונדון, אבל לבס כאמור היו ביצי ברזל, והיא פשוט התעלמה וחיכתה שהמלכה תירגע…

בס ידעה בדיוק אם מי יש לה עסק, אבל היא לא שיערה נכון את הכעס של הבעל שלה שגם אותו היא לא שאלה לפני המהלך. היחסים שלהם התדרדרו במהירות, ובני הזוג עברו לגור בנפרד, בשלב מסויים טלבוט אפילו האשים את בס שהיא גונבת ממנו, והסיפור הזה הפך להיות הסקנדל הגדול ביותר של החברה הגבוהה באנגליה. בס מצידה טענה שכל הסיפור נועד לאפשר לבעלה להתחיל רומן עם מרי הצעירה… מה שלא היה הוגן כי בעלה בשלב הזה היה די חולני, וסביר להניח שהוא לא היה בנוי בכלל לרומן מהסוג הזה…מי שנחלצה לפעולה הייתה המלכה שהתעקשה לעשות שלום בית, ובני הזוג חזרו לגור אחד עם השנייה, אבל מעולם לא סלחו אחד לשני באמת…

בגיל 63 אחרי 22 שנות נישואים גו’רג’ טלבוט נפטר וכמו תמיד השאיר את כל הירושה שלו בידיים של בס שהפכה להיות האישה הכי עשירה באנגליה. היא לא תכננה להתחתן פעם חמישית, אמנם, אבל היא בהחלט חיפשה דרך להעביר את הזמן, ובחרה לנהל את החיים של הנכדה שלה, ארבלה. ארבלה הייתה התוצר של אותו זיווג מלכותי שבס יצרה, אבא שלה (הנין של הנרי השביעי) מת כשהייתה תינוקת, ואימא שלה נפטרה כשהייתה בת 8, מה שהשאיר את הגידול שלה בידיים של בס. לארבלה, כאמור הייתה טענה לכתר האנגלי, מה שאומר שהמלכה אליזבת המזדקנת עקבה אחרי בשבע עיניים. למעשה עד נקודת זמן מסויימת, היועצים של אליזבת אכן תכננו להציע לה את הכתר האנגלי, ורק אחרי שהיא התחילה לעשות קצת בלגאנים וכמעט להתחתן עם הדוכס מפארמה הקתולי הם התחילו להסתכל על הבן של מרי מלכת הסקוטים, מי שיהיה ג’יימס הראשון.

כדי לא להשתעמם, בס בילתה את שנות השישים שלה בבנייה, כמו שהיא אוהבת… צ’טסוורת’ היה גמור, אז היא פנתה לבנות מחדש את בית הילדות שלה. כמו שכבר ציינתי בס שלטה בחלקים גדולים של תעשיית הזכוכית באנגליה, ואז זה נחשב לחומר מאוד יוקרתי, אז כדי להראות את העושר והכוח שלה היא בנתה מחדש את בית הילדות שלה עם חלונות ענקיים, מה שהוליד את החרוז – Hardwick hall, Hardwick hall more glass than wall

בס הצליחה לחיות עד גיל 81, הישג פנטסטי לאותה תקופה, וכמו שכבר ציינתי היא הצליחה לשמור על התהילה שלה לאורך שנים. מה שעוד היה משמח אותה לשמוע הוא שבסופו של דבר היא כן הצליחה לערבב את הדם שלה עם בית המלוכה. אליזבת השנייה, מלכת אנגליה הנוכחית היא למעשה צאצאית ישירה של בס מהרדוויק…

אישה כמו בס ראויה בהחלט להיכנס גם להיכל הבידור הפופולרי, לא? בשנות השבעים הבי בי סי הפיק על חייה סידרה בת 10 פרקים בשם: “Mistress of Hardwick” וב- 2018 הדמות שלה הופיעה גם בסרט מרי מלכת הסקוטים, ובשם הפוליטיקלי קורקט דמותה גולמה על ידי ג’ימה צ’אן, שחקנית ממוצא סיני.

אליזבת מהארדוויק כפי שהיא מופיעה בסרט “מרי מלכת הסקוטים” מ- 2018

 

אם אתם רוצים לגלות את עשר הטירות הכי שוות לביקור באנגליה לחצו כאן

אם אתם רוצים לגלות את הסיפורים הכי טובים בבלוג לחצו כאן

אם אתם רוצים להתחיל לקרוא את הבלוג מהתחלה לחצו כאן

 

 

 

 

 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.

*