כשלאנשים יש הרבה כסף הם נוהגים לעיתים לרכוש לעצמם בתי נופש, וכשיש להם ממש הרבה כסף מה הם עושים? קונים בית נופש לנפוש בו בזמן הנופש, לא?
לפני מספר פוסטים ביקרנו, בטירת קרפילי, אחת הטירות הגדולות והמרשימות ביותר בווילס, שבין השאר כוללת מגדל שמירה שנוטה על צידו בזווית כזו ששמה את מגדל פיזה בכיס הקטן. כשאתם יורדים ביציאה לטירת קרפילי אתם צריכים לנסוע בין שתי גבעות לפני שאתם מגיעים לטירה עצמה, ולפתע על אחת מהן אתם רואים משהו שנראה כמו טירה נוספת. למען האמת, הייתה שם פעם באמת טירה, היא נבנתה על ידי הנורמנים במאה ה- 11, ננטשה, ושוב נבנתה על ידי גילברט דה-קלר, הרוזן האדום, שבנה גם את טירת קרפילי, וממנו כנראה מגיע גם השם שלה – הטירה האדומה.
לטירה האדומה המקורית היו יחסית חיים קצרים ואלימים. באחת מהמרידות שלהם, הוולשים הצליחו לכבוש את הטירה ולהרוס אותה, ולמעשה זה היה אמור להיות הסוף שלה, לולא צמד חמד שהחליט להמציא מחדש את ההיסטוריה הבריטית. הצמד חמד הזה כלל את אחד האנשים הכי עשירים בממלכה, ג’ון סטיוארט המרקיז השלישי מבות’, ואת האדריכל וויליאם בורג’ס. המרקיז השלישי מבות’ אולי כבר מוכר לכם. הוא האיש שהחל את מלאכת השחזור של טירת קרפילי, בניסיון להחזיר אותה אל ימי התהילה שלה, אבל את העבודה המרכזית שלו תוכלו לראות דווקא בטירת קרדיף בפוסט הבא. יחד עם בורג’ס לשניים היו אספירציות רציניות לייצר פנטזיות גותיות שימציאו מחדש את התרבות הבריטית, במילים אחרות הם היו ויקטוריאנים נורמלים.
יכול להיות שהעבודה המפרכת על טירות קרפילי וקרדיף גרמו למרקיז מבות’ לחשוב לעצמו שהוא צריך למצוא פרוייקט קצת יותר קטן, כי בזמן שהוא ובורג’ס עוד עמלו על החדרים המצועצעים של טירת קרדיף, הוא גילה את החורבות של הטירה האדומה, או בשמה הוולשי טירת קוך, ומיד החליט לבנות מחדש גם אותה. מה הייתה המטרה שלו? לא כל כך ברור, המרקיז חי רוב השנה בלונדון. את טירת קרדיף הוא בנה בתור טירת נופש עבורו ועבור משפחתו, אז טירת קוך הייתה סוג של טירת נופש שנופשים בה במהלך הנופש? במילים אחרות לא הייתה לה מטרה או שימוש אמיתיים, אחת ההוכחות לכך היא העובדה שהמרקיז אפילו לא טרח לבנות בטירה הזו מטבח, אבל זו לא סיבה שבעטייה מוותרים על בנייה של טירה, נכון?
המרקיז מבות’ היה אדם מאוד דתי וכנראה גם מאוד פסיכודלי. הסיור בטירה האדומה שלו לא יכול להימשך יותר מדי זמן כי פשוט אין בה יותר מדי חדרים, אבל בכל חדר שתיכנסו אליו תצטרכו לעמוד לרגע ולהתחיל לנסות להבין מה אתם רואים. כמות הציורים, הקישוטים והצבעים בטירה הם פשוט מדהימים, ואחד החדרים הכי מיוחדים שאפשר לבקר בה הוא החדר של המרקיזה שקושט כולו בציורי קופים. אגב, המרקיז רתח כשהוא ראה את הציורים האלו מאחר והקופים נראו לו מאוד מיניים ולא מנומסים, מה שכמובן חורה לג’נטלמן ויקטוריאני שכמותו. חלק מהקופים צויירו מחדש בעקבות התקף הזעם שלו.

הבנייה של הטירה החלה בשנת 1875 ונמשכה 16 שנים, למרקיז נותרו בסך הכל מספר מועט של שנים לחיות, ולפי ההערכה הוא ביקר בטירה הזו בדיוק פעמיים. היורש שלו המרקיז הרביעי עוד עשה בה פחות שימוש, והמרקיז החמישי פשוט נתן אותה במתנה לממשלת ווילס.
למרות שהטירה האדומה היא לא באמת טירה ולא ברור השימוש שלה, האמת היא שזה המקום הכי בטוח להיות בו במקרה של מתקפת זומבים בדרום ווילס. המרקיז היה חובב היסטוריה נחוש, ולכן בטירה הלא שימושית שלו הוא התעקש לשלב גם גשר הרמה וגם שער ברזל יורד (פורטוקליס) שני אלמנטים הגנתיים מאוד משמעותיים בכל טירה ימי ביניימית, רק שבמקרה של הטירה האדומה שניהם עדיין מתפקדים לחלוטין, מה שאומר שלמרות שלא יהיה לכם מטבח, אם תמלטו מאימת הזומבים אל הטירה הזו תוכלו פשוט להרים את הגשר, להוריד את שער הברזל ולעשות פרצופים מצחיקים לזומבים.
הטירה האדומה בהחלט לא יכולה לשמש יעד ליום טיול שלם, אבל היא בהחלט מהווה הכנה טובה לטירת קרדיף, ובמקרה שלנו שילבנו אותה בטיול שכלל ביקור שני בטירת קרפילי (בביקור הראשון לא יכולנו להישאר עד השקיעה, ואישתי רצתה לצלם את טירת קרפילי מוארת). אז, אם אתם מתכננים טיול בדרום ווילס היא בהחלט יכולה לשמש עצירה של שעה בדרך לנקודה הבאה שלכם.
אני יודע שהפוסט הזה די קצר, אבל כמו שכבר ציינתי, הטירה האדומה היא טירה קטנה, בלי היסטוריה ארוכה, ובלי שימוש, אז אין יותר מדי מה לכתוב עליה, ובעיקר צריך ליהנות מהתמונות הפסיכודליות מתוכה. בפוסט הבא אנחנו נעסוק בפרוייקט הדגל של המרקיז מבות’, טירת קרדיף, שבמקרה שלה, למזלנו יש הרבה מאוד היסטוריה שהולכת אחורה עד לתקופה הרומית, יש למה לחכות.
אם יצא לכם לפספס את המדריך שלי לטיול בווילס, תוכלו למצוא אותו כאן.